Archiwalne

Jak (prze)gotować tradycję. Rozmowa w Galerii Arsenał w Białymstoku

08.07.2021 – 08.07.2021
Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2, Białystok

Galeria Arsenał w Białymstoku zaprasza na rozmowę:

Jak (prze)gotować tradycję

8.07 (czwartek), godz. 18
Galeria Arsenał w Białymstoku, ul. A. Mickiewicza 2, Białystok

Obowiązują zapisy przez formularz:
https://forms.gle/eKiRngiTPPU1v4bJ9

Warunkiem uczestnictwa jest otrzymanie wiadomości mailowej z potwierdzeniem.

Na wystawę i wszystkie wydarzenia towarzyszące WSTĘP WOLNY

Wystawa czynna od wtorku do niedzieli w godz. 10–18
Ostatnie wejście na wystawę o godz. 17.30

„Jedzenie spełnia funkcję różnicującą. Jednocześnie posiłek jest językiem uniwersalnym, stąd wspólne jedzenie może być sposobem na oswojenie odmienności i uzmysłowienie różnorodności. Z takiego założenia wychodzi Rirkrit Tiravanija, który wspólne spożywanie posiłków uczynił elementem działalności artystycznej. Gotuje, ponieważ wierzy, że jedzenie i smakowanie to doświadczenie dostępne wszystkim, i jest przekonany, że wspólne jedzenie służy otwarciu na współbiesiadników[i]. Artysta uważa, że sztuka już osiągnęła wszystko w dziedzinie wytwarzania przedmiotów. Jej obecne zadanie to:

tworzenie poprzez interakcje, wymiany czy odniesienia. Być może to właśnie jest sposób na pokazanie odmienności i różnorodności doświadczeń. Gdy się chce doświadczyć czegoś poza sobą, przedmioty okazują się zbyt odległe. Ludzką postawą jest współdziałanie i wymiana – to bardzo zbliża. (…) Zaskakujące jest, jak bardzo dzięki jedzeniu ludzie stają się otwarci i głodni wrażeń.” [ii] [iii]

Jaki wpływ ma połączenie tradycji kulinarnych na pracę współczesnych artystów w polu sztuki współczesnej?

Czy gotowanie w sztuce jest sposobem na zbliżenie sztuki współczesnej do większej rzeszy odbiorców?

Czy gotowanie i produkty spożywcze są odpowiednim materiałem/medium wypowiedzi artystycznej?

Na powyższe pytania związane z wpływami i związkami pomiędzy sztuką współczesną, sztuką gotowania i tradycją postaramy się odpowiedzieć podczas rozmowy, w której uczestniczyć będą:
 
Ewelina Łapińska, szefowa kuchni, z zamiłowania cukierniczka, lecz na co dzień uzależniona od kapsaicyny i glutenu. Doświadczenie zdobyte w rodzinnym Białymstoku oraz liczne podróże i staże (m.in. w renomowanej londyńskiej restauracji The Ledbury, z dwoma gwiazdkami Michelin), w połączeniu z wrodzoną miłością do gotowania zaowocowały dojściem do finału 7. edycji programu Top Chef. W kuchni najbardziej ceni kreatywność i nowatorskie podejście do smaków zapamiętanych z dzieciństwa. Nie boi się eksperymentów kulinarnych, ceniąc jednocześnie francuską klasykę.
 
Magdalena Maślak, kulturoznawczyni, kieruje Sekcją Programów Społecznych w muzeum POLIN, tworzy program działań kulinarnych dotyczących kuchni żydowskiej. Inicjatorka i kuratorka Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ.
 
Paweł Matyszewski, artysta, ogrodnik. urodził się w Białymstoku. W 2009 roku uzyskał dyplom na Wydziale Malarstwa na Akademii Sztuk Pięknych w Poznaniu, w pracowni Piotra C. Kowalskiego, gdzie obecnie jest doktorantem. Jego prace pokazywane były na licznych wystawach indywidualnych i zbiorowych w kraju i zagranicą.
Na wystawie …daj nam dzisiaj pokazywana jest praca wykonana wspólnie z Sergeyem Shabohinem pt. Kontrabanda biomateriałów: Kontrabanda biomateriałów (drzwi BMW E6-43R-00048, monitor z projekcją wideo, 9′9″), 2019; Kontrabanda biomateriałów (drzwi Ford 1327 1J00922), 2020
 
Małgorzata Niedzielko, rzeźbiarka, autorka obiektów, rysunków, instalacji; absolwentka Wydziału Rzeźby Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie – dyplom w 1989 roku w pracowni Grzegorza Kowalskiego; laureatka stypendiów, w tym m.in: Kościuszko Foundation- ISP/ New York, ArtsLink- Citizen Exchange Council/ New York, Fundacji EGIT oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Nagrody Prezydenta Miasta Białegostoku. W 2014 otrzymała Brązowy Medal „zasłużony Kulturze Gloria Artis”. Jej prace prezentowane były na kilkudziesięciu wystawach indywidualnych i zbiorowych w kraju i za granicą. Autorka repliki przedwojennej rzeźby psa Kawelina w Parku Planty w Białymstoku. Angażuje się w działania społeczne i edukacyjne; od 2005 roku prowadzi pracownię rzeźby w Liceum Plastycznym w Supraślu.
Na wystawie …daj nam dzisiaj pokazywana jest jej praca pt. 3:2:1 / 170°C / 23′, 2021 (rzeźba, ciasto kruche).
 
Natalia Mętrak-Ruda (moderatorka panelu), kulturoznawczyni, tłumaczka języków angielskiego i włoskiego. W jej przekładzie ukazało się około 30 pozycji.
Największą przyjemność sprawia mi tłumaczenie książek i filmów kulinarnych (na festiwale Transatlantyk, American Film Festival czy Films for Food): kuchnia jest moją wielką pasją – współpracuję z kilkoma czasopismami i portalami kulinarnymi, piszę o polskiej kuchni po angielsku dla portalu Culture.pl, prowadzę też swoją stronę o historii kulinariów „Przeszłość od kuchni”. [iiii]
 
Agata Stronciwilk, historyczka sztuki oraz kulturoznawczyni. Ukończyła Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne (kierunki wiodące: kulturoznawstwo, filozofia) na Uniwersytecie Śląskim oraz historię sztuki na Uniwersytecie Wrocławskim. Obecnie wykłada historię sztuki na Wydziale Sztuki UJD w Częstochowie. Poprzednio związana zawodowo z Muzeum Śląskim w Katowicach, gdzie pracowała w Dziale Edukacji. W 2019 obroniła doktorat dotyczący wątków związanych z jedzeniem w sztuce polskiej.
Z perspektywy badawczej interesują ją tematy związane z codziennością oraz doświadczeniem zmysłowym w sztuce współczesnej. Współpracowała z wieloma instytucjami kultury, opublikowała również wiele tekstów o sztuce.

__________________

[i] R. Tiravanija, Zapowiedź projektu Zielony Jazdów, „Tranzystor CSWZU” 2012, nr 4(7), s.1.

[ii] R. Tiravanija, Zapowiedź projektu Zielony Jazdów, „Tranzystor CSWZU” 2012, nr 4(7), s.1.

[iii] D. Koczanowicz „Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki” – Wspólnota przy stole, s.260

[iiii] https://nataliametrakruda.wordpress.com/about/
 

Galeria Arsenal

ZAPLANUJ WIZYTĘ

Wystawy są czynne od wtorku
do niedzieli w godzinach
10:00-18:00

Ostatnie wejście
na wystawy o godz.:
17.30

NEWSLETTER

    Dziękujemy.

    Twój adres został dodany do naszego newslettera.