DOROTA PODLASKA – Warsztaty Rodzinne „Sajgonki po białostocku“
Prowadzone przez Dorotę Podlaską o kuchni wietnamskiej opowie Ngo Van Tuong
Wymagana jest wcześniejsza rejestracja uczestników warsztatów: j.bietkal@galeria-arsenal.pl
Prosimy o przyniesienie własnych noży do krojenia i drewnianych desek.
Popularne w wietnamskich barach sajgonki podaje sie w dwóch wersjach – jedną smażoną na głębokim tłuszczu, drugą świeżą, na swiecie znaną pod nazwa Spring Rolls. Ich przygotowanie jest proste – polega na krojeniu na drobno składników nadzienia i zawijaniu ich w opłatek papieru ryżowego namoczonego w ciepłej wodzie. Proponujemy zabawę w kuchnię „fusion“ i łączenie różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu. Użycie typowo wietnamskiego papieru ryżowego do zawinięcia przypadkowych, losowo wybranych produktów, znalezionych w białostockich sklepach i bazarach. Może być to pretekst do eksperymentowania jedzeniem, uruchomienia wyobraźni kulinarneji odkrywania nowych doznań smakowych. Oraz do bawienia się wyglądem sajgonek – półprzezroczysty papier ryżowy ujawnia swoją zawartość i daje możliwość wręcz malarskich popisów.
Uczestnicy warsztatów będą mieli do wyboru trzy skladniki – zapakowane tak, żeby nie można było zgadnąć co kryją opakowania. Zawartość opakowań będzie niespodzianką, swoistą loterią. Dopuszczalna jest wymiana składnikow i dzielenie się produktami między uczestnikami. Smak skomponowanej przy użyciu przypadkowych produktów może stać się nowym rewelacyjnym odkryciem albo niesmaczną katastrofą. Początkiem kulinarnej przygody i „oswajaniem” kultur azjatyckich obecnych w Polsce.
Nowe trendy w kuchni rodzą się dzięki migracjom ludności, mieszaniu się kultur i coraz swobodniejszemu podróżowaniu po świecie. Największą społeczność cudzoziemską w Polsce stanowią Wietnamczycy, mieszkający przede wszystkim w Warszawie, zajmujący się często handlem i gastronomią. Warszawiacy od lat stołowali się w licznych wietnamskich barach, gdzie potrawy przykrojone były do smaku polskiego i nie miały wiele wspólnego z autentyczną kuchnią tego kraju. Miejscem, gdzie można było zaznać prawdziwej egzotyki było targowisko na Stadionie X-lecia, które z czasem stało się nie tylko bazarem przyciągającym kupców o różnorodnym pochodzeniu etnicznym, ale również enklawą życia kulturalnego skupionego wokół alejki z barami i sklepikami z azjatycką żywnością. Przez ostatnie trzy lata funkcjonowania Stadionu w niedzielne poranki i popołudnia wietnamskie bary odwiedzały tłumy gości, a Stadionowa alejka stała się lokalną przestrzenią integracji społeczno-kulturowej zainicjowanej przez zainteresowanie kuchnią azjatycką i nowymi smakami.
Dorota Podlaska, malarka, autorka akcji, interwencji w przestrzeni publicznej, projektuje książki i wydawnictwa. Prace Doroty Podlaskiej podejmują najczęściej tematy dotyczące prywatnej sfery życia artystki. Posługuje się specyficzną, nieco naiwną, formą narracji. Ma w swoim dorobku wystawy m.in. w Zachęcie Narodowej Galerii Sztuki w Warszawie, Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie, Galerii Arsenał w Białymstoku, Galerii Łaźnia w Gdańsku, pobyty studyjne w Finlandii, Francji, Włoszech, Korei Południowej.
Ngo Van Tuong, wietnamski dysydent, poeta, współautor książki Słodko Kwaśna książka, czyli co chcielibyście kupić w wietnamskich sklepikach, ale boicie się zapytać.
Projekt edukacyjny „Plac Zabaw Arsenał 2012” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

ZAPLANUJ WIZYTĘ
Wystawy są czynne od wtorku
do niedzieli w godzinach
10:00-18:00
Ostatnie wejście
na wystawy o godz.:
17.30